DigitalOcean, kullanıcıların web sitelerini, uygulamalarını ve verilerini barındırması için sanal sunucular sağlayan bir bulut bilgi işlem platformudur. İşletmelerin ekipleriyle işbirliği yapmasına yardımcı olabilecek proje yönetimi araçları, sürüm kontrol sistemleri ve ekip sohbet uygulamaları gibi bir dizi araç sunmaktadır.

Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi diğer bulut bilgi işlem platformları ile benzer olsa da, genellikle daha kullanıcı dostu ve uygun maliyetli olarak görülür. Peki, DigitalOcean işletmeniz için neler yapabilir?

DigitalOcean Ne İşe Yarar?

DigitalOcean Ne İşe Yarar

DigitalOcean, 2018 yılında web tabanlı bilgisayarlar söz konusu olduğunda dünyanın üçüncü büyük bulut barındırma şirketi oldu. Amerika’nın New York eyaletindeki merkezi ile, dünya genelinde 7 gün 24 saat kesintisiz bulut hizmetleri sağlamaktadır.

Onu diğer platformlardan ayıran özelliklerinden biri, sanal sunucuları ve diğer kaynakları yönetmeyi kolaylaştıran kullanıcı dostu kontrol paneli. Windows ve Linux dahil olmak üzere kullanıcılar, çeşitli işletim sistemleri arasından seçim yapabilir ve uygulamanızın taleplerini karşılamak için kaynaklarını ihtiyaca göre azaltıp arttırabilir.

DigitalOcean; temel barındırma alanına ek olarak, nesne depolama, blok depolama ve dosya depolama dahil olmak üzere bir dizi depolama seçeneği sunmaktadır. Bu, çok çeşitli uygulamalar için verileri depolamak ve yönetmek için kullanılabilir. Ayrıca, işletmelerin operasyonlarını kolaylaştırmasına ve verimliliği artırmasına yardımcı olur.

Performans ve güvenirliğe odaklanması da önemlidir. DigitalOcean, uygulamanızın performansını etkileyebilecek trafik artışlarını ve diğer zorlukların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Bu, düşük gecikme süresi ve yüksek verim için optimize edilmiş bir ağ ile kullanıcılarınız için hızlı, güvenilir performans anlamına gelmektedir.

DigitalOcean ayrıca; DDoS saldırıları, kötü amaçlı yazılım ve yetkisiz erişim gibi siber güvenlik tehditlerine karşı koruma önlemleri alarak güçlü bir şekilde güvenliğe odaklanmaktadır. Bu da, işletmelere verilerinin ve uygulamalarının güvende olduğu konusunda güven vermektedir.

DigitalOcean Nasıl Kuruldu?

DigitalOcean Nasıl Kuruldu?

Aslında 2003 yılında, platformun kurucu ortakları Ben ve Moisey Uretsky, Server Stack adlı bir şirket kurdu. Ancak, 2011 yılında bulut bilişim endüstrisindeki boşluğu doldurmak istediler ve DigitalOcean kuruldu.

O zamanlar, çoğu bulut bilgi işlem çözümü yalnızca kurumsal müşterileri hedefliyordu. Yani, büyük ölçekli gelişmelere odaklandılar ve gerçekten küçük ve orta ölçekli şirketlere etmiyorlardı.

DigitalOcean’ın kurucuları, bireysel geliştiricilerden kurumsal düzeydeki kuruluşlara kadar herkese bulut barındırma ve sunucu sağlama hizmetleri sağlamayı hedefledi. 2012 yılında 400’den fazla müşteri kaydedildi ve 10 binden fazla bulut sunucusu örneği sağlandı. 2013 yılında DigitalOcean, SSD tabanlı sanal makineler sağlayan ilk şirket oldu.

DigitalOcean İşletmeniz İçin Neden Gereklidir?

DigitalOcean’ın ne olduğunu öğrendiniz. Şimdi, gelin isterseniz işinizin büyümesine nasıl yardımcı olabileceğinden bahsedelim…

DigitalOcean; kullanıcı dostu kullanımı, sağlam özellikleri, güvenirliği, hızı ile büyümek isteyen tüm işletmeler için en popüler seçimlerden biridir.

Damlacık nedir?

DigitalOcean‘daki damlacıklar, bir bulut platformunda çalışan ve kullanıcıların bir sunucuyu hızlı bir şekilde döndürmesini sağlayan sanal makinelerdir. Bireysel geliştiricilerin, KOBİ’lerin ve benzer şekilde işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış olup, uygulama ve hizmetlerin kolayca dağıtılmasına olanak tanır.

Damlacıklar, her biri RAM, CPU ve disk alanı gibi kendine ayrılmış kaynaklara sahip özelleştirilebilir Linux tabanlı sanal makineler oluşturmak için hızlı ve kullanışlı bir yol sağlar.

Bu, sunucu içinde kaynakların nasıl kullanıldığı üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak kullanıcıların kendi özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış ortamlar oluşturmasına olanak tanır. Ek olarak, tüm damlacıklar tek tıklamayla yedeklemeler ve anlık görüntüler gibi isteğe bağlı özelliklerle birlikte gelir ve kullanıcılara verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlar.

DigitalOcean, üç farklı damlacık planı türü sunar:

  1. Düşük yoğunluklu bilgi işlem gereksinimleri için Standart Damlacıklar,
  2. Öngörülebilir bilgi işlem performansı gerektiren genel üretim iş yükleri için Genel Amaçlı Performans Damlacıkları ve
  3. CPU açısından yoğun görevler veya RAM veya G/Ç yerine büyük ölçüde CPU gücüne dayanan projeler için CPU Optimize Edilmiş Performans Damlacıkları.

Her planın kendi avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle kullanım durumunuza göre en iyisini seçmek çok önemlidir.

DigitalOcean Ürünleri

DigitalOcean Ürünleri

DigitalOcean, işletmelerin büyümesine yardımcı olabilecek çeşitli ürünlere sahiptir:

VPS (Sanal Özel Sunucular)

Bu sunucular web sitelerini, uygulamaları ve veritabanlarını barındırmak için kullanılabilir. Yüksek düzeyde kontrol ve esneklik sunarlar ve işletme büyüdükçe kaynakları ölçeklendirmek için kullanılabilirler.

Yönetilen Veritabanları

DigitalOcean; açık kaynaklı veritabanları için yönetilen veritabanları sunar. Bu veritabanlarının kurulumu ve yönetimi kolaydır ve büyük miktarda veriyi işleyebilir.

Nesne Depolama

Platformun Spaces adlı nesne depolama hizmeti, işletmelerin resimler, videolar ve yedekler dahil olmak üzere büyük miktarda veriyi depolamasına ve almasına olanak tanır.

Ölçeklenebilir, hızlı ve güvenilirdirler ve ayda yalnızca 5 ABD Doları ödeyerek 1TiB giden aktarımla 250GiB depolama alanı elde edersiniz.

Kubernetes

DigitalOcean’ın Kubernetes hizmeti, işletmelerin kapsayıcılı uygulamaları kolayca dağıtmasına, ölçeklendirmesine ve yönetmesine olanak tanır. Aylık bir dağıtımdan günde birden fazla dağıtıma geçerek daha hızlı tedarik etmek ve dağıtmak için altyapınızı hızlı bir şekilde otomatikleştirebilirsiniz.

Tüm bu ürünler, işletmelerin daha fazla müşteri ve trafik kazandıkça çevrimiçi varlıklarını yönetmelerini ve ölçeklendirmelerini kolaylaştırarak büyümelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, diğer barındırma hizmetlerinden daha fazla kontrol ve esneklik sunarlar ve işletmelerin altyapılarını kendi özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirmelerine olanak tanırlar.

DigitalOcean’ın Dezavantajları Var Mı?

DigitalOcean’ın da bazı eksileri var. Bunlardan biri, DigitalOcean’ın öncelikle Linux dağıtımlarına odaklanması ve şu anda Windows gibi işletim sistemleri veya SAP veya Microsoft SQL gibi uygulamalar için destek sunmamasıdır. Belirli teknolojilere yönelik bu destek eksikliği, bazı kullanıcılar, özellikle de bu tür sistemlere güvenen kuruluşlar için bir sınırlama olabilir.

Diğer bir eksisi, DigitalOcean’ın AWS ve Azure gibi diğer bulut sağlayıcılara kıyasla daha genç ve daha küçük bir şirket olmasıdır. Güçlü bir varlığa ve büyüyen bir kullanıcı tabanına sahip olsa da, bu daha büyük rakiplerle aynı düzeyde kaynaklara ve altyapıya sahip olmayabilir. Bu, potansiyel olarak kullanıcıların aldığı destek ve hizmet düzeyini etkileyebilir.

DigitalOcean İlk Üye Olma ve Damlacık Oluşturma

DigitalOcean’ı kullanmaya başlamak kolaydır:

  1. İlk olarak hesap oluşturmak için kaydolun. Şirketinizin e-posta adresini girip bir parola ekleyerek bir DigitalOcean hesabı oluşturun.
  2. DigitalOcean’dan e-posta adresinizi doğrulamanızı isteyen bir e-posta alacaksınız. Hesabınızı doğrulamak için e-postadaki bağlantıya tıklayın.
  3. Hesabınızı doğruladıktan sonra ihtiyaçlarınıza en uygun planı seçebilirsiniz. DigitalOcean, paylaşılan barındırma, sanal özel sunucular ve yönetilen veritabanları dahil olmak üzere çeşitli planlar sunmaktadır.
  4. Bir plan seçtikten sonra, web sitenizi veya uygulamanızı çalıştırmak için kullanabileceğiniz sanal makineler olan damlacıkları oluşturabilirsiniz.
  5. Damlacığı oluşturulduktan sonra ona SSH kullanarak bağlanabilirsiniz. Droplet‘iniz için oturum açma kimlik bilgilerini içeren bir e-posta alacaksınız.
  6. Damlacığa bağlandıktan sonra, gerekli tüm yazılımları yükleyebilir ve uygulamanızı dağıtabilirsiniz.

DigitalOcean, damlacıklarınızı, veritabanlarınızı ve diğer kaynaklarınızı yönetmenize ve izlemenize olanak tanıyan web tabanlı bir kontrol paneline sahiptir. Uygulamanızın performansını izlemek, kaynaklarınızı ölçeklendirmek ve yedek almak için bu kontrol panelini kullanabilirsiniz. Bununla, DigitalOcean’ı kullanmaya başlayabilecek ve web sitenizi veya uygulamanızı sanal bir makinede anında çalışır hale getirebileceksiniz.

Ayrıca platform, damlacıklarınızı oluşturma ve yapılandırma sürecinde size yol gösterebilecek çeşitli kılavuzlar ve öğreticiler de dahil olmak üzere, kullanıcıların platformlarını kullanmaya başlamalarına yardımcı olacak kapsamlı rehberlere sahiptir.

Digitalocean; basitliği, hızı, sağlam özellikleri, kapsamlı dokümantasyonu ve uygun fiyatları nedeniyle ticari büyüme için popüler bir seçimdir. Daha büyük, daha karmaşık ortamlar veya Linux dışındaki teknolojiler için desteğe ihtiyaç duyan kullanıcılar için en uygun olmayabilir, ancak uygun fiyata iyi performans sunan, kullanımı kolay bir platform isteyenler için sağlam bir seçim olacaktır…