Dijital Pazarlama ve Stratejisi: Pazarlama stratejileri son yıllarda büyük bir ivme ile dijital pazara doğru kaymaya başladı. Artık pazarlama denilince akıllara ilk gelen şey dijital pazarlama oluyor. Sektörün neredeyse tamamının dijital alanlara doğru evirileceğini söylemek hiç de abartı olmaz diyebiliriz. Dijital pazarlama stratejileri; dijital platformun belirlenmesi, hedefin belirlenmesi, içerik üretimi ve paylaşımı ve akabinde veri analizi olarak kendini göstermektedir. Tüm bu dijital pazarlama ve stratejilerini başlıklar altında incelemeye başlayalım.

Dijital Pazarlama ve Stratejisi

Hedef Belirleme Aşaması

Hedef belirlemek tüm aksiyonlarda olduğu gibi dijital pazarlama ve stratejilerinin de en temelinde yer almaktadır. Hedefin doğru olarak belirlenmesi ve hedefin çok iyi olarak tanımlanması daha sonrasında atılacak adım ve alınacak aksiyonların fark edilebilmesini sağlayacaktır. Böylece hedefe yönelik stratejiler ve atılacak adımlar belirlenirken alınan aksiyonlar ile de hedef ile stratejik bağlantıların kurulmasını sağlayacaktır. Ancak doğru olarak belirlenmiş bir hedef için stratejik adımlar olumlu sonuç verecektir. Bu sebep ile hedef belirlenirken tüm etmenler göz önüne alınmalı ve hedefler gerçekçi olarak belirlenmelidir. Hedef belirleme aşaması başarılı olarak belirlendikten sonra diğer aşamalara geçilebilir.

Dijital Pazarın Belirlenmesi ve Pazar Stratejisi

Dijital pazarlama ve stratejisinin en can alıcı noktalarından biri de dijital pazarın doğru olarak belirlenmesidir. Dijital pazarın doğru olarak belirlenmesi atılacak adımların doğru olarak belirlenmesini sağlarken geri alınan dönüşlerin de takip ve analizini de mümkün kılacaktır. Doğru belirlenen bir dijital pazar aynı zamanda pazarlama bütçesinin de doğru olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda PR çalışmalarının da doğru olarak yapılması için dijital pazarın doğru olarak belirlenmesi son derece önemlidir.

Dijital pazarlar arasında en çok kullanılan mecralar; Google Adwords, SEO ve İçerik Pazarlama, E-Posta yolu ile pazarlama, Influencer pazarlama ve Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile pazarlama sayılabilir. Bu pazarlama mecralarında yer almak ve bu mecralara uygun olarak dijital pazarlama stratejilerini gerçekleştirebilmek için pazar yerinin doğru olarak belirlenmesi ve pazarlanacak ürüne uygun olması gerekiyor. Bunu gerçek hayatta ki pazarlama örnekleri ile de kıyaslayarak çıkarım yapmak mümkündür. Örneğin bir semt pazarına bile uğradığınız zaman orada da pazarlanan nesnelerin kategorilere ayrılarak pazarlandığını göre bilirsiniz. Örneğin elma satanlar kendi aralarında aynı kısımda yer alırken elbise satanların da yerleri kendi aralarında aynıdır. Bu da müşterinin ihtiyacı olan ürüne en kestirme yoldan ulaşmasını sağlamak için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Dijital pazar yerleri de aşağı yukarı böyledir. Instagramda bir makyaj ürününü pazarlamak istiyorsanız bunu çok takip edilen bir makyaj hesabı ile yapabilirsiniz. Bu ilgili kesime daha yakın olmanızı ve daha çok ilgili kişilere ulaşmanızı ve doğru kitleye pazarlama faaliyeti yapmanızı sağlayacaktır.

Veri Analizlerinizi Yapın

Dijital pazarlamadan daha önemli bir şey varsa o da dijital pazarlama verilerinin değerlendirilmesidir. Ancak ve ancak doğru olarak analiz edilmiş veriler ile doğru bir pazarlama yapmanız ve pazarda başarılı olmanız mümkündür. Eğer pazar yeri analizlerinizi iyi yapamaz ve iyi değerlendiremezseniz hem vakitten kaybettiğiniz gibi hem de yanlış yönetilmiş bir bütçe ile paranızdan da kaybedersiniz. Bunun önüne geçmek için veri analizine odaklanmanız gerekecektir. Böylece hangi mecrada ne kadar reklam maliyetine sahip olacağınızı belirlerken aynı zamanda hangi mecranın size daha fazla getirisi olduğunu öğrenebileceksiniz. Size getirisi olan mecraları belirledikten ve performansı analiz ettikten sonra tek yapmanız gereken stratejik adımlar atarak dijital pazarlamanızı gerçekleştirmenizdir. Ancak doğru veri doğru pazarlamaya götürür.